The BESTE - En sang for åtte kroner… & Blått

Plastic Strip Press CD722
Releasedato 27.01.2012
Distribusjon Musikkoperatørene/iTunes/Spotify

”The BESTE har innført undertonen i norsk pop” – Ola Bauer

”Norsk ny-veivs supergruppe” – Knut Schreiner

The BESTE bestod av medlemmer fra bandene The Aller Værste!, DumDum Boys og Holy Toy. Bandet oppstod etter at en konsert med gruppen Løver og Tigre på Samfunnet i Trondheim i 1983 utviklet seg til en kaotisk og destruktiv affære. Bandleder Sverre Knudsen dro sporenstreks hjem til Wannskrækk-gitarist, Kjartan Kristiansen, med et ønske om å starte et nytt band som beveget seg vekk fra LØTs nihilistiske jazzete punk funk som han følte var i ferd med å bli for dekadent. Knudsen ville sette en hard strek over tidligere musikalske prosjekter og bevege seg tilbake til ”urlåten”. Han ville ta frem kassegitaren og lage sanger, melodier og fortellinger i D-dur og A-moll.

I løpet av natten dannet Knudsen og Kristiansen bandet The BESTE, et bandnavn tatt fra magasinet Det Beste, den norske utgaven av Readers Digest, hvor det norske folk kunne lese om cowboyer, storpolitikk og hete omfavnelser. De fikk med seg trommeslageren Sven Kalmar, gitarist og vokalist Lasse Myrvold og bassisten Harald Øhrn. På bandets andre plate ble Kristiansen byttet ut med mjøsdistriktets store hammondorgelkverner Geir Wentzel. The BESTE skulle som få andre norske band forsøke å øke statusen til norsk låtskriverkunst og identitet, og utvikle norsk til et språk som man kunne skrive alle former for popmusikk på. Vokalist og gitarist, Lasse Myrvold, utalte at bandet ville lage: ”Følsom og intelligent musikk.” Inspirasjonen hentet de fra låtskrivere som Bob Dylan og Tom Waits til hjemlige idoler som Alf Prøysen og Ole Paus. Swordfish Trombones ble en viktig referanse, ikke minst lyd- og arrangementsmessig, noe som for eksempel kan høres på en låt som Jeg skulle tatt deg med til Afrika.

Denne utgivelsen dokumenterer The BESTE sine to album En sang for åtte kroner… (1985) og Blått (1987) som bandet ga ut på eget plateselskap i små opplag. Begge platene er remastret og bookleten kommer med flere usette bandfotos fra private album, samt linernotes av Ola Bauer og Audun Vinger, som blant annet skriver:

”Høsten 2011 gikk hundre norske musikere og forståsegpåere sammen for via omstendelig listeskriving å komme frem til noe de kalte Morgenbladet Topp 100: de hundre beste norske platene. Ikke en eneste en av stemmene gikk til The Beste. Og jeg gråter som et barn. Samler tårene i konvolutter.”

Executive produced av Lars Mørch Finborud & Sverre Knudsen.